Fairtrade Week- 24 oktober t/m 1 november

Oproep aan ondernemers!
Fairtrade Week- 24 oktober t/m 1 november

Fairtrade Week najaarseditie i.s.m. Fairtrade Borne

Kopen we met ons allen wel eens Fairtrade producten?

Uit de jaarcijfers van Fairtrade Nederland blijkt dat we steeds vaker 'eerlijke producten' kopen. Zo steeg de verkoop van Fairtrade-cacaoproducten met 22 procent en kocht 87 procent van de Nederlandse huishoudens in 2019 wel eens een Fairtrade product."Consumenten zoeken bewust naar Fairtrade producten", liet Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland afgelopen juni weten.

De reden dat we meer Fairtrade producten kopen, is volgens hem dat we ons meer bewust zijn van we met onze aankoop bij kunnen dragen aan een beter milieu en een betere wereld.Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om een eerlijke prijs voor hun producten te krijgen. Te vaak misbruiken grote bedrijven hun macht om hun inkoopprijzen zoveel mogelijk naar beneden te drukken, zelfs onder de prijs voor het maken van producten. Eerlijke handel of FAIR TRADE is een term die wordt gehanteerd als beschrijving van internationale handel die gericht is op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden.

Sinds 2014 mag Borne zich een Fairtrade Gemeente noemen.

Een team van enthousiaste vrijwilligers zet zich hier voor in. De gemeente Borne ondersteunt dit zowel financieel als facilitair. Het doel van de werkgroep is dat vele winkels, horeca ondernemers, bedrijven en organisaties fairtrade producten verkopen en/of in de eigen organisatie gebruiken.

De najaarseditie van de landelijke Week van de Fairtrade is van 24 oktober t/m 1 november 2020. Een mooi moment om op lokaal niveau een en ander extra onder de aandacht te brengen. I.s.m. Fairtrade Borne had het Kulturhus een interessant programma in petto.

Echter, door de verscherpte coronamaatregelen hebben we zaken moeten herzien en verschuiven naar 2021. In nauwe samenwerking met bevlogen vrijwilligers van Fairtrade Borne houden we 1 element overeind: de spotlights op Fairtrade producten die verkrijgbaar zijn in Borne.Dit doen we middels een fairtrade-display in de bibliotheek. In 2020 wordt tevens de 200e verjaardag van Multatuli gevierd, de schrijver van Max Havelaar, een van de bekendste boeken uit de Nederlandse literatuur. Op de fairtrade-display vindt u boeken rondom het thema, én fairtrade producten die te koop zijn bij Bornse ondernemers. Er is namelijk veel meer fairtrade te koop dan bananen, koffie en cacao!

Oproep aan ondernemers!

Fairtrade Borne roept daarom Bornse ondernemers op om zich vóór 23 oktober bij hen te melden met hun fairtradeproducten. Deze krijgen een plek op de display. Ondernemers kunnen telefonisch contact opnemen met Margot Krikke> 06 -132 856 00. Een email sturen kan ook, naar>