De Nationale Voorleesdagen 2021

20 t/m 30 januari

Dans en zing mee met Coco

Dans en zing mee met het vrolijke liedje 'Coco kan het!' speciaal geschreven voor De Nationale Voorleesdagen. Het liedje is  geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten, gezongen door Gerson Main.. Het is nu te beluisteren via Spotify, Apple music, Deezer en YouTube Music.

Voor meer leuke doe en knutseltips kun je kijken op de website van Uitgeverij Gottmer: https://www.gottmer.nl/cocokanhet

Coco kan het! verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB, en vindt voor de 18de keer plaats in januari 2021. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

De Prentenboek Top 10 2021

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021 uit de prentenboeken die in 2019 verschenen. Samen met Coco kan het! zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 vormen.

• Coco kan het! (Uitgeverij Gottmer)
    Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen
  • De jongen en de walvis (Uitgeverij Lemniscaat)
    Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas
  • Dit is uil (Veltman Uitgevers)
    Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door Ellen Hosmar
  • Eén voor jou, twee voor mij (Uitgeverij Gottmer)
    Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever
  • Kom je mee? (Rubinstein)
    Geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus
  • Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje (De Eenhoorn Uitgeverij)
    Geschreven door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon
  • Naar de wolven (Uitgeverij Querido)
    Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert
  • Op weg (Uitgeverij Querido)
    Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers
  • Petra (Flamingo – BBNC Uitgevers)
    Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos
  • Wat rijmt er op stoep? (Uitgeverij Leopold)
    Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten

Voorleestips

Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

.Bekijk een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

Knutsel en kleur thuis de mooiste Coco's

Tijd om thuis te knutselen? Alle dieren uit het boek zijn door Loes Riphagen zelf geknipt en geplakt van papier. Via instructiefilmpjes legt ze precies uit hoe kinderen (met een beetje hulp) zelf hun eigen vogel, poes of insect kunnen maken. Leuk om te gebruiken bij het voorlezen!

Kleurplaten en Knutselen

Op de knutselpagina van Loes vind je ook een kleurplaat en knutselplaat om te downloaden.

Download hier knutselinstructies voor nog een leuke eenvoudige Coco om zelf te maken.

Digitale Voorleestassen

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek> Digitale Voorleestassen

We zijn voor het ophalen van gereserveerde boeken open op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00-12.00 uur en op donderdag van 18.00-20.00 uur. Tijdens deze openingstijden kun je ook boeken inleveren. Kijk elders op onze website voor meer informatie.