Digitaal thuisgebruik en spreekuren

Digitaal thuisgebruik en spreekuren

De online bieb is altijd open!

Ons land is weer in een lockdown terechtgekomen. Gelukkig mag de Bibliotheek openblijven voor het afhalen van reserveringen en het terugbrengen van geleende materialen. Ook online is er nog van alles te doen! We zetten hier alle tips voor thuis voor je op een rijtje.

 

Voor de jeugd

Het online aanbod van de Bibliotheek voor de jeugd is groot. Hieronder vind je een overzicht. Een lidmaatschap tot 18 jaar is helemaal gratis en kun je online afsluiten, je krijgt zo snel mogelijk je pasnummer en inloggegevens doorgestuurd en zo kun je super snel gebruik maken van alle diensten van de Bibliotheek.

 

Online Bibliotheek-app 
Dé app voor e-books en luisterboeken. Er zijn ook e-books en luisterboeken beschikbaar voor de jeugd en jongvolwassenen. Je kunt er ook lezen voor de lijst.

Karaokelezen: 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, is er Karaoke lezen, je kunt er luisteren met ondertitels.

Junior Einstein: 
Met Junior Einstein kun je schoolvakken oefenen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voorleesfilmpjes: 
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes.

Voorleeshoek: 
Voorleesfilmpjes vind je ook in de Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar.

Bereslimme Boeken: 
Dit zijn interactieve animatiefilms van prentenboeken.

Jeugdbieb: 
Voor nieuws, filmpjes en apps voor kinderen van 8-12 jaar.

Uittrekselbank: 
In de Uittrekselbank vind je meer dan 2.700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse (jeugd)literatuur en 360 auteursportretten. Ideaal als je bijvoorbeeld aan het lezen bent voor je lijst.

Yoleo: 
Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten.

De waanzinnige podcast: 
Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.

Scratch: Programmeer of animeer je eigen game! Kijk hier voor uitleg.

Woesj podcasts: 
Woesj is een leerlijn creatief schrijven. Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

De Digitale Voorleestas:
Voorleesplezier voor thuis! De Digitale Voorleestas is gericht op het stimuleren van voorleesplezier bij gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar. 

 

Volwassenen

Voor volwassenen heeft de Bibliotheek online een uitgebreid aanbod. Zo kun je thuis blijven en toch genieten van je lidmaatschap. Ben je nog geen lid?
Voor €11,25  per kwartaal maak je gebruik van alle diensten van de Bibliotheek. 

 

Online Bibliotheek-app 
Dé app voor e-books en luisterboeken:

Bieb online
Zoek in digitale bronnen, lees e-books, download apps voor je mobiel of geniet van mooie muziek en luisterboeken.

Passendlezen: 
Moeite met lezen? Speciaal voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, is er Passend Lezen. Hier vind je 45.000 gesproken boeken. Want om te lezen, heb je geen letters nodig.

Delpher 
In Delpher zijn ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar. De teksten komen uit collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen en worden regelmatig aangevuld. 

LiteRom: 
LiteRom bevat tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur.

Picarta: 
Via PiCarta heb je toegang tot de gegevens van miljoenen boeken, tijdschriftartikelen en diverse andere materialen die in de Nederlandse Bibliotheken aanwezig zijn.

Oefenen.nl: 
Op de website Oefenen.nl kun je met video's, animaties en interactieve oefeningen leren over taal, rekenen, digitale vaardigheden, geld, opvoeding en gezondheid. Vaardigheden die je kunnen helpen in het dagelijks leven.

Theorie Rijbewijs: 
Met het ‘Oefenprogramma theorie-rijbewijs’ kun je jouw kans op slagen vergroten. Je kunt thuis gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt.

DBNL:
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied.

Taalhuis: 
Online oefenen

Digi-Taalhuis 
Deze pagina biedt een alternatief voor de fysieke taalhuizen die nu gesloten zijn. De pagina bevat informatie, educatieaanbod, hulp en aanbod op het gebied van vrije tijd en hobby. 

Digisterker door doen: 
De cursus digisterker is tijdelijk online geplaatst voor iedereen die beter wil leren omgaan met de digitale overheid.

Alternatieven voor fysieke leesclubs 
De leden van leesclubs missen ongetwijfeld hun leesmaatjes met wie ze hun verhalen delen. Gelukkig zijn er diverse online varianten om samen over boeken te ‘praten’. Wat heb je hen zoal te bieden?

Online cursus
Wil je ook in coronatijden blijven werken aan jouw soft skills en digitale vaardigheden? Dan zijn er nu 28 online trainingen voor jou beschikbaar.

Spreekuren

Vanwege de lockdown gaan de spreekuren in de Bibliotheek niet door. Maar deze spreekuren zijn nu telefonisch bereikbaar!

Reizen met het OV voor 55

Bureau Vrijwilligerswerk Borne

Boom afscheidszorg

Juridisch spreekuur

Geld- en formulierenhulp

 

Heb je vragen? Dan kun je deze stellen via  

Kijk voor alle laatste informatie over het coronavirus op de website van het RIVM.