Eerste leesboeken

Eerste leesboeken

Je kind zit in groep 3 en leert lezen! Dat is een hele belevenis voor je kind.

De boekjes voor kinderen die leren lezen zijn voorzien van de letter ‘E’ op de rug: het zijn Eerste leesboeken. Daaronder staat een niveau aangegeven wat globaal aangeeft wanneer een kind een boekje kan lezen:

S: Start, de eerste 4 maanden
M3: Midden groep 3
E3: Einde groep 3
M4: Midden groep 4

A-boeken

Daarna gaan kinderen verder in de kast met A-boeken (tot 9 jaar) en staat het niveau niet meer overal op het etiket van het boek aangegeven. Laat kinderen vooral kiezen wat ze leuk vinden om te lezen en lees eventueel een klein stukje in het boek om te kijken of het niet te moeilijk is.

Veilig leren lezen

Op de meeste scholen leren kinderen lezen met de methode ‘Veilig leren lezen’, de Kim versie. Zelf een boek lezen, dát is wat kinderen willen in groep 3. Naast de leesboekjes die bij de kernen horen, zijn er aanvullende leesseries bij Veilig leren lezen om kinderen veel te laten lezen op hun eigen niveau. Bij iedere kern zijn extra leesboeken beschikbaar voor maan-, zon- en sterniveau.

  •  Maantjes: voor kinderen die in groep 3 stap voor stap leren lezen.
  •  Zonnetjes: voor kinderen die sneller leren lezen.
  •  Sterretjes: voor kinderen die wat meer tijd nodig hebben om het lezen onder de knie te krijgen.
  •  Raketjes: voor kinderen die het leren lezen erg makkelijk oppakken maar voor wie ‘zon’ nog net iets te hoog gegrepen is, is er de raket methode. Zij   krijgen extra uitdaging om hun leesontwikkeling zelfstandig te versnellen. 

AVI-lezen: veelgestelde vragen