Toneellezen

Met toneellezen, ook wel theaterlezen genoemd, ga je samen met andere lezers op avontuur! Deze boeken lees je met twee (of meer) lezers. Ieder neemt een rol van een personage op zich en leest zijn of haar tekst hardop voor. Een soort toneelstukje, maar dan zonder kostuums en podium.

Toneellezen is niet alleen goed voor de woordenschat; je kind leert zich ook verplaatsen in een ander. Dit maakt het een populaire manier om kinderen begrijpend lezen te leren. Toneellezen werkt daarom ook goed bij kinderen die uit zichzelf niet snel een boek uit de kast zullen pakken. Wanneer je thuis kinderen van verschillende leeftijden hebt, is toneellezen ook een leuke activiteit. De oudere kinderen kunnen de jongere helpen bij lastigere teksten. 

Het is natuurlijk al voldoende als kinderen gewoon de tekst oplezen. Door de tekst vaker te oefenen, kunnen ze zich inleven in de rol die ze spelen en eventueel gebruik maken van intonatie en/of stemmetjes. Vertel ook hoe je met de leestekens omgaat. Pauzeren bij een komma, harder praten bij een uitroepteken: het maakt toneellezen nog leuker! Voel je ook vrij om zelf mee te doen en volledig op te gaan in een rol.

Ook leuk om te doen: een toneelstukje opvoeren naar aanleiding van het boek of personages natekenen uit het boek om je zo nog meer in te leven.